Uprava za indirektno oporezivanje BiH: Pojačana kontrola povrata PDV-a

Bez autora
Jul 10 2011

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) pojačano kontroliraju zahtjeve za povrat PDV-a od poreskih obveznika u BiH. Osnovni razlog je činjenica da je u prvoj polovici ove godine poreskim obveznicima vraćeno 436 miliona KM PDV-a, što je za 100 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, saopćeno je iz UIO. U Upravi smatraju da porast zahtjeva za povrat PDV-a od čak 30 posto na polugodišnjem nivou nije usklađen s privrednim kretanjima u BiH. Postoji određeni broj zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit koji nisu u potpunosti opravdani. Za sve one obveznike za koje se u predstojećim kontrolama utvrdi da su suprotno zakonskim propisima podnosili zahtjeve za povrat PDV-a i zahtjeve za poreski kredit, bit će izrečene odgovarajuće kazne. Članovi 210. i 211. Krivičnog zakona BiH propisuju da svako ko netačno iskazuje podatke u PDV prijavi u iznosu iznad 10.000 KM, i ukoliko se to radi s namjerom, a na bazi fiktivnog prometa, čini krivično djelo.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH: Pojačana kontrola povrata PDV-aInspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) pojačano kontroliraju zahtjeve za povrat PDV-a od poreskih obveznika u BiH.

Osnovni razlog je činjenica da je u prvoj polovici ove godine poreskim obveznicima vraćeno 436 miliona KM PDV-a, što je za 100 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, saopćeno je iz UIO.

U Upravi smatraju da porast zahtjeva za povrat PDV-a od čak 30 posto na polugodišnjem nivou nije usklađen s privrednim kretanjima u BiH.

"Mišljenja smo da postoji određeni broj zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit koji nisu u potpunosti opravdani. Za sve one obveznike za koje se u predstojećim kontrolama utvrdi da su suprotno zakonskim propisima podnosili zahtjeve za povrat PDV-a i zahtjeve za poreski kredit, bit će izrečene odgovarajuće kazne", upozoravaju iz UIO.

Napominju da članovi 210. i 211. Krivičnog zakona BiH propisuju da svako ko netačno iskazuje podatke u PDV prijavi u iznosu iznad 10.000 KM, i ukoliko se to radi s namjerom, a na bazi fiktivnog prometa, čini krivično djelo.

Protiv obveznika za koje se utvrdi da su tako postupali bit će podnijeti izvještaji Tužilaštvu BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik